Reissujuna – Savonlinnan Oopperajuhlat

Epävarman pandemiatilanteen johdosta oopperaesitykset ovat kesällä 2021 peruuntuneet, mutta Reissujuna matkaa oopperatunnelmin Savonlinnaan 9.-11.7.2021.

Menomatka Helsingistä 9.11.2021 klo 8:00, Savonlinnaan noin klo 16:00.

Paluumatka Savonlinnasta 11.7.2021 klo 13.33, Helsinkiin klo 21:16.

 

Matkalla Savonlinnaan, matkustajia ilahduttaa usea eri esiintyjä ja ravintolan menu on vertaansa vailla. Tutustu reissuohjelmaan ja reissulippuihin Reissujunalla Savonlinnaan

Lue lisää kesän ohjelmasta https://operafestival.fi/ohjelma-ja-liput/lipunmyynti/siirto-2021/ 

 

Mikä Reissujuna?

 

Reissujuna, ihan oikea höyryjuna, poikkeaa suuresti tavallisista kauko-ja lähijunista myös siten, että päämäärä ei ole tärkein vaan itse matka. Reissujunassa matkan teon nopeutta tärkeämpää on elämyksellisyys.

 

Reissujuna matkustaa valtion rautateillä, mutta käyttää myös rautateitä, jotka ovat yleisesti pois käytöstä.

 

Reissujunassa voi kuulla live musiikkia, kokea huikeita esityksiä sekä nauttia oikean ravintolan antimia. Elämysmatkalle ovat kaikki tervetulleita yksin tai yhdessä ja jokainen matkustaja voi valita mieleisensä tunnelman; Reissujunassa yksikään vaunu ei ole samanlainen. Matkustaja voi toiveidensa mukaan nauttia hiljaisuudesta ja maisemista tai kuunnella elävää musiikkia elämysmatkallaan.

Reissujuna on mahdollista varata myös omaan käyttöön, jolloin matkan ohjelma räätälöidään toiveiden mukaan!

 

Savonlinnan Oopperajuhlat kesällä 2021

 

Kesän oopperaesitykset ja Karita Mattilan gaalakonsertit valitettavasti perutaan ja ne siirtyvät kesälle 2022. Konsertit toteutuvat ja ne siirretään Olavinlinnasta Kerimäen kirkkoon ja Timo Mustakallio -laulukilpailu Savonlinnasaliin. Lisäksi YL:n vierailupäivä vaihtuu. 

”Korkealaatuinen oopperaesitys romanttisessa, keskiaikaisessa linnassa järvimaiseman keskellä on ainutkertainen ja siksi unohtumaton elämys” Aino Ackté (esiintyi ensimmäisillä Oopperajuhlilla kesällä 1912.)

Vuoden 2021 Oopperajuhlille ostetut liput ovat voimassa tuleviin ensi kesän juhlille. Tapahtumaohjelman on niin ikään viime vuodelle suunnitellut Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff.

Savonlinnan Oopperajuhlien Tapahtumakalenteri

 

Turvallinen juhlaelämys

 

Vallitsevien poikkeusolojen vuoksi, Oopperajuhlista halutaan luoda jokaiselle turvallinen juhlaelämys. 

Konserttien järjestämisessä noudatetaan voimassaolevia kokoontumisrajoituksia ja huomioidaan turvavälit. 

Myös esiintyjien kokoonpanoja on supistettu.

Kevään edetessä kohti kesää, Oopperajuhlien tiedotteita uusista, mahdollisista muutoksista lippuihin voi seurata Ajankohtainen informaatio koronan vaikutuksista

 

Olavinlinna

 

Menneiden vuosisatojen historiaa ja tunnelmaa huokuva Olavinlinna kohoaa kallioluodon päällä kaikessa loistossaan vesistöjen ympäröimänä Savonlinnassa.  Vuonna 1475 valmistunut linna on ollut vuosisatojen kuluessa sotien ympäröimänä puolustusasemana niin Venäjän kuin Ruotsinkin omistuksessa.

Vuoteen 1847 saakka linna toimi varuskuntana, myöhemmin hetken aikaa tutkintavankilana. 1870 luvun tulipalo vaati linnan korjaamista ja silloin valtio asetti Olavinlinnan muinaismuistoksi. 

Linnan ollessa vailla toimintaa, alkoi siitä muodostua suosittu nähtävyys- ja matkailukohde sekä mainio paikka juhlien järjestelyyn.

Ensimmäiset Oopperajuhlat järjestettiin Aino Acktén aloitteesta vuonna 1912. Nykyisillään oleva vuosittainen oopperajuhlaperinne alkoi vuonna 1967.

 

Olavinlinna on avoinna vierailijoille vuoden jokaisena arkipäivänä. Vierailuun sisältyy pääsymaksu.

 

Kansainvälistä oopperaa

 

Savonlinnan Oopperajuhlat ovat Suomessa yksi kesän suosituimmista tapahtumista ja perinteistä sekä Oopperajuhlat on noussut kansainvälisiksi festivaaleiksi. Vuosittain Oopperajuhlien arviolta 70 000 vieraasta noin 10% tulee ulkomailta.

 

Oopperajuhlissa esiintyjät ovat kansainvälisen tason oopperalaulajia niin suomesta kuin maailmalta. Reissujunan Oopperaviikonlopuna kotimaan oopperalaulajina kuullaan mm. Waltteri Torikka ja Päivi Pylvänäinen.

 

Oopperajuhlat ovat vierailleen ulkomailla oopperataloissa, mm. Ranskaan, Israeliin, Venäjälle ja Kiinaan. Ulkomaisia oopperataloja on niinikään vieraillut Oopperajuhlissa, mm. Italiasta, Ruotsista, Malesiasta ja Chilestä.

 

Kesän 2021 oopperajuhlien vieraana nähdään Kroatian kansallisteatteri Rijekasta. Oopperoissa kielinä kuullaan Suomi, Norja, Italia ja Ranska. Jokainen esitys on tekstitetty suomeksi sekä englanniksi.

 

Oopperajuhlaorkesteri

 

Oopperajuhlien sinfoniaorkesteri koostuu useista huipputason muusikoista, joilla on ammatillista näyttöä suomalaisissa orkestereissa sekä mukana on myös freelancer-muusikoita.

Olavinlinna ei ole perinteinen orkesterisali vaihtuvien olosuhteiden ja omanlaisensa akustiikan vuoksi ja siksi muusikoilta vaaditaan taitoa sekä sitkeyttä taipua Olavinlinnan tuomiin haasteisiin.

 

Sinfoniaorkesteri on suuri muusikkojen kokoonpano, joka muodostuu eri instrumenttien soittajista. Sinfoniaorkesterissa instrumentteina soivat jousisoittimet, puupuhaltimet, vaskisoittimet sekä lyömäsoittimet. Näiden lisäksi orkesterissa voi olla muitakin soittimia, esimerkiksi harppu ja piano. 

 

 

Vieraille

 

Oopperajuhlat ovat jokaisen juhla ja jokaisen vieraan toivotaan saada nauttia juhlista juuri omalla tyylillään. Oopperajuhlille ei ole pukukoodia, mutta pukeutumista suunniteltaessa vierailijoita kehotetaan huomioimaan sään mukainen varustus sillä linnassa ei ole ilmastointia. Jalkineita valittaessa on hyvä huomioida linnan käytävien rosoisuus.

 

Olavinlinnaan saapuessa, vieraat kulkevat turvatarkastuksen läpi, joka suoritetaan linnaan johtavan sillan alkupäässä.

 

Näytelmät

 

Näytelmien kesto ja väliaikojen määrä on merkitty näytelmäesitteeseen. Näytelmien esittelyihin voi tutustua täältä Ohjelma ja liput

 

Oopperajuhlien näytelmissä ei ole ikärajoituksia. 

Näytelmien esitteisiin on merkitty, mikäli näytelmä sisältää kohtauksia, jotka voivat olla epämieluisia herkille.

 

Makuelämyksiä

 

Esityksen ohessa vieraiden on mahdollista nauttia Olavinlinnan ravintoloiden ruoka- ja juomaloistosta. Myös jokaisena oopperapäivänä on jokaiselle oopperanäytelmälle tuunattu Buffet-ateriat sekä väliaikatarjoilut, tutustu tarjoiluihin ja ravintoloihin Varaa tarjoilut

 

Lähiseudun palvelut

 

Savonlinna on kaunis ja elämyksellinen kaupunki, joka etenkin kesäisin on suosittu matkailukohde.

Tutustuminen nopeasti ja helposti majoituksiin, ravintoloihin sekä palveluihin Oopperajuhlien sivulta Suosittelemme

 

Sydämellisesti tervetuloa viettämään ikimuistoinen viikonloppu kanssamme Savonlinnan Oopperajuhlilla!